tirsdag, februar 05, 2013

Kaviar i skolen

Sør-Amerika bør fjernes fra kartet. Rogn må smøres både tjukt og tynt utover skoleåret.

Sigrid med smilefjes forteller at de har fått eget skap og felles kjøleskap på skolen. På grunn av det spiser hun ofte egg på rugsprø. I perioder blir det alt for ofte. Det er en lettvint skolelunsj mener Sigrid med smilefjes. Av og til sier hun lavt til seg selv: "Mmmmm, fiskerogn!". Sigrid med smilefjes vet at Mills Smartkaviar, Matmesteren kaviar og X-tra kaviar alle har fått terningkast 6 når det gjelder innholdet av omega-3, protein, salt og tilsatt sukker.

Vegard Sæther Haltstrand på åtte har sin helt egen kaviar. Han var sist uke med på den tradisjonelle julelunsjen som sanitetskvinnene i Straumsnes arrangerte for elever og ansatte på Straumsnes oppvekstsenter. Åttearingen hadde der fått et eget lite bord dekket med mat. Det er fordi Sæther Haltstrand har glutenallergi at han ikke kan spise det samme som de andre barna. Han har vært nødt til å venne seg til en ny type brødskive, og med kaviar har tilvenningen gått helt supert. Dette forteller han mens han holde opp Mills Kaviar-tuben som har påtrykt navnet Vegard i feltet der det til vanlig står skrevet Mills. Mor Wenche Sæther hadde snappet opp at det foregikk en konkurranse der det var mulig å bli stemt fram til vinner av 160 tuber kaviar påført vinnerens navn. I konkurranseskriften stod det: "Kjenner du noen som fortjener sin egen kaviar? Mills ønsker å gi en anledning til å hedre sine venner. En god venn er trofast, pålitelig og alltid der når du trenger ham eller henne mest." Det kom inn 250 nominasjoner fra hele landet. Vegard vant en overlegen seier med hele 3.457 stemmer. Vegard ler når han forteller at han konkurrerte med en hund, og sier videre at fem av ti kasser kaviar nå er oppspist. SFO har fått noen esker, det samme har farmor og farfar. Sæther Haltstrand spanderte selvfølgelig også kaviar til sanitetskvinnene som de kunne legge på bordet under julelunsjen.

Simon Gjerde Tonev på femten har laget den beste reklamefilmen for Melbukaviar. Gutten er fra Hareid i Møre og Romsdal. "Nå blir det pizza på hele klassen" sier vinneren som stikker av med førstepremien på 20.000 kroner. Vinnerfilmen heter Fersk kaviar rett fra havet, og det er akkurat det filmen handler om - en fisker som får en kaviartube på kroken. Det er avgitt mer enn 2.500 stemmer i konkurransen, og deltakerfilmene er vist over 11.000 ganger på YouTube. Filmen Nordlendingen, som er laget av elever i vg2, ble nummer to og filmskaperne innkasserte 5.000 kroner. Vg1-elevene bak filmen Den siste tuben fikk et helt års forbruk av Melbukaviar i premie.

Kristine Bjørk har i løpet av sine år som norsklektor i videregående skole erfart at elevene har fått mer og mer variert pålegg på brødskivene de spiser til lunsj. I løpet av de siste årene har hun også observert elever som har med seg salat av ulike typer, med eller uten ingrediens av kjøtt eller sjømat. Bjørk mener å ha sett at valgmulighetene i påleggssorter og mat generelt har gjort at elevene ikke alltid spiser det de trenger for å lære det de skal. Flere ganger har hun sett elever fortvila sitte og se ned på matpakka si og ikke forstå hvordan de skal spise maten. Norsklektoren mener at den økte valgfriheten i mat er godt ment, da elevene som voksne kan kjøpe hva de vil i matbutikken, og at lunsjen på skolen derfor blir en tilvenning på arbeidslivet, men hun mener at foreldrene og staten gjør ungdommen en bjørnetjeneste. "Snart vet de ikke hvordan det kjennes å være sulten", sier Bjørk oppgitt. "De vet heller ikke hvordan de skal spise all maten de har med seg. Her om dagen observerte jeg en elev ha med seg sushi. Spisepinnene ble for mye for eleven, og han ble derfor sittende sulten og da mindre konsentrert." Bjørk mener at vi bør konsentrere oss om at de lærer seg grunnleggende spiseregler og påleggssorter før vi gir de hele sortimentet. Hun påpeker at hun kan virke reaksjonær, men at det er hennes grunnleggende ønske om å lære bort, undervise og gjøre elevene kapable til å på sikt fungere i arbeidslivet, som er bakgrunnen for utspillet. Elevorganisasjonen har foreløpig ikke uttalt seg om saken.